1 min read

Openminds eerste Belgische OpenID provider

Ik lichtte enkele dagen terug al een tipje van de sluier op, maar vandaag mag ik meer vertellen. Openminds is de eerste OpenID provider in België!

Wat is OpenID?

  • OpenID is een open protocol. Dit betekent dat het goed gedocumenteerd is en er geen licentiekosten moeten betaald worden.
  • Verder is het gedecentraliseerd, wat betekent dat er niet één instantie is die alle gegevens beheert en controleert wat ermee gebeurt. Je kiest zelf welke OpenID provider je vertrouwt, en je gegevens komen enkel daar terecht. Bovendien is het zo gebouwd dat je heel eenvoudig je eigen site of blog kan gebruiken als login op die sites.
  • OpenID biedt je "Single Sign On". Je hoeft maar één wachtwoord te onthouden (wat je enkel moet gebruiken bij je provider, die je vertrouwt), en je bent automatisch ingelogd bij sites die OpenID gebruiken.

Het gebruik van OpenID is nog niet echt mainstream, maar het aantal sites waar je met OpenID kan inloggen, stijgt met de dag. Zowat alle populaire CMS systemen en blogsoftware ondersteunen het al of zullen heel snel OpenID enabled zijn. Na Typepad kondige vandaag Wordpress.com aan dat je je via OpenID kan identificeren vanaf nu.
Hoewel het nog even zal duren eer je op al je favoriete sites met dit systeem kan inloggen, toch willen we tonen dat wij "Cutting Edge" zijn. Maar je had waarschijnlijk al door dat als je hosting of technisch advies voor je Web2.0 project zocht, je bij Openminds aan het juiste adres bent.

Wil je het proberen? Registreer nu gratis je OpenID identity. Het is nog in "Beta", maar is praktisch productieklaar.

Update: Bekijk onderstaande video. De CEO van JanRain legt in 5 minuten uit hoe OpenID werkt.