1 min read

Bloggers, zorg dat uw RSS gevonden kan worden!

Heren Bloggers,

Als je een prachtige blog maakt, en duidelijk je tijd steekt in een custom design, en de moeite doet om een RSS feed op te zetten (via FeedBurner of via je blogsoft zelf), zorg er dan alsjeblieft voor dat je blog gevonden kan worden!

Zoals zelfs de papieren editie van De Standaard wist, is gisteren de site van Metatale gelanceerd, compleet met top-100 en al!

Bij het schrijven van de software voor Metatale, werden de RSS feeds van een paar grote blogs niet automatisch gevonden, en hebben we de feed manueel moeten toevoegen. Onze software probeert zo intelligent mogelijk je RSS feed te vinden, maar als je:

  • geen links naar je RSS in je header zet
  • geen type="application/rss+xml" href linkje naar je rss feed legt
  • geen woordjes als "rss" of "feed" gebruikt bij het linken naar je feed
  • enkel een Image link naar je feed zonder ALT tekst

dan kunnen we je feed echt niet vinden. Je kan argumenteren dat mensen maar via je site tot bij je RSS feed moeten geraken, en dat humans die wel zullen vinden, maar bedenk dat je het die mensen dan ook moeilijk maakt. Ze moeten dan immers expliciet je link kopiëren, en plakken in hun feed reader. Als je je RSS feed wel correct maakt, is het veel eenvoudiger: je lezers kunnen dan gewoon het "rss ikoontje" in de URL bar van hun browser aanklikken, of gewoon je URL intikken in hun feed reader. Bovendien is het voor zoekmachines veel eenvoudiger om correct te indexeren op basis van een feed, omdat die in een machine-leesbaar formaat staat en je site dus niet gescraped moet worden, waarbij je indeling in titeltjes enz voor een deel verloren gaat. Bovendien kunnen blinden en slechtzienden je rss feed moeilijk vinden.

Je kan natuurlijk argumenteren dat wie je blog wil lezen, maar via je site moet gaan, maar dan heb je beter totaal geen RSS feed.

De correcte manier om uit je homepage naar je RSS feed te linken is om volgende code in je HEAD sectie te plaatsen.

 <link rel="alternate" 
     type="application/rss+xml" 
     title="RSS" href="/feed/rss2.xml" />

Je blog wordt dan net weer dat stukje gebruiksvriendelijker.