1 min read

Joost invites

Joost (spreek uit als Juiced) is hot! Het biedt relatief goede content, zonder al te veel ads, interessante channels. Maar bovenal: het komt van Niklas Zennström en Janus Friis. Die twee namen zeggen je waarschijnlijk weinig, maar hun twee vorige Internet avonturen ken je waarschijnlijk wel: Kazaa en Skype.

Joost is video-on-demand voor je PC of laptop, aan goede kwaliteit (geen YouTube postzegelformaatjes). Wat me bovendien verbaast, is de enorm hoge zap-snelheid. Veranderen van programma of van kanaal gaat heel rap, zeker in vergelijking met de Digitale TV van Telenet.

Ik zie maar drie nadelen momenteel:

  1. Joost kiest er bewust voor om enkel programma's of fragmenten te tonen waarvan het zeker is dat het die mag uitzenden. Dat wil dus zeggen dat ze er expliciet toestemming voor hebben van de producten of rechtenhouders. Geen User Generated Content op Joost dus. Ik vermoed dat Joost iets rond UGC gaat doen, eventueel met home video's of een "Users selection" kanaal.

  2. Joost werkt volgens het Peer to Peer model. Dat wil zeggen dat als jij al stukjes van het videoprogramma hebt, en je buurman wil naar datzelfde programma kijken, je buurman dat stukje bij jouw zal downloaden. Gevolg: je uploadt tamelijk wat. Als je Internet verbinding van één van de twee grote Belgische spelers komt, zal je dus waarschijnlijk relatief snel aan je maandlimiet zitten.

  3. Er is geen Linux client, enkel Windows of Mac.

Zoals alle goede Web applicaties is Joost "invite-only". Je kan dus niet zomaar de client downloaden en beginnen kijken. Je moet uitgenodigd worden door iemand die Joost al heeft. Ik heb nog invites voor Joost over. Wil je er eentje, laat in de comments je emailadres achter, en geef me een goede reden waarom ik je een invite zou bezorgen.