3 min read

Slaagt Jan Modaal hier echt in?

De meest gebruikte functie op een GSM is de klok. Dan volgt SMS en bellen. MMS berichten, Mobiel Internet en live tv worden praktisch niet gebruikt, hoewel de operatoren daar gigantisch veel in investeren. Ze hadden verwacht dat deze nieuwe diensten de gemiddelde omzet per klant zouden doen stijgen, maar dat is helaas niet het geval.

Sinds kort weet ik ook waarom.

Ik heb de laatste twee weken drie van de Proximus Interactive diensten proberen gebruiken. Telkens ben ik tegen heel grote obstakels gelopen. Ze waren telkens van die aard, dat ik me echt afvraag hoe Jan Modaal er zou moeten in slagen de diensten te gebruiken. Ik denk dat het fair is te stellen dat mijn Internet en technologie kennis hoger is dan die van de gemiddelde belg. Dat lijkt me normaal als Ingenieur en partner/techie in twee Internetbedrijven.

Het eerste was de dag dat Tom Boonen net niet won in Gent. We waren uitgenodigd op een "VIP event" door onze boekhouder, en vanuit onze uitkijkpositie op het eerste verdiep, wouden we de laatste kilometer op TV volgen. Geen probleem, dacht ik, ik heb zo'n Nokia E61 gsm met alles erop en eraan. Ik heb me te pletter gezocht naar die "Mobile TV" van Proximus, maar hoewel mijn toestel vol staat met Proximus logo's, is die Mobile TV nergens te bespeuren. Ook de Vodaphone live diensten konden me niet helpen. Uiteindelijk heb ik de functie ergens heel diep in de menustructuur gevonden, op een plaats waar je die helemaal niet verwacht (bij de WAP browser, for crying out loud), en was de kwaliteit zo afschuwelijk slecht, dat het onbruikbaar was.

De tweede ervaring kwam midden vorige week. Mijn ouders zijn momenteel op vakantie en stuurden me via MMS een fotootje. Hoewel ik zo'n beest van een GSM heb, met alle multimedia toeters en bellen, weet Proximus blijkbaar niet dat dat toestel MMS-berichten kan weergeven. Neen, in plaats van me het Multimedia bericht te tonen, kreeg ik een klassieke SMS dat ik naar de Vodaphone Live site moest surfen, en daar met een code de MMS moest ophalen.

Hoewel Proximus had moeten weten dat mijn toestel wel degelijk het bericht zelf kon tonen, is het niet zo'n slecht systeem ... dacht ik. Ik opende dus mijn nieuwe favoriete browser (Safari 3 beta), en surfte naar de site. Ik vind het vakje waar ik mijn nummer en de code moet ingeven, en druk op OK ... wacht. Ik druk niet op OK. Want ik kan niet klikken op OK. De html code is zo slecht dat hij de button wel toont, maar er blijkbaar geen link onder zit. Ik zucht even en open dan Firefox. Safari is nogal strikt qua Javascript, misschien werkt het in Firefox wel. Helaas, exact hetzelfde probleem! Midden 2007 durft een bedrijf dat probeert helemaal Web2.0 te zijn met zijn UGC Video en Moblogs dus een site te maken die enkel werkt in Internet Explorer?

Ik slaak een nog diepere zucht en open een Remote Desktop verbinding naar een Windows Server met een standaard Internet Explorer 7. Ik ga opnieuw naar de pagina (na eerst 7000 keer de veiligheidswaarschuwingen van IE weg te klikken), geef opnieuw mijn nummer en code in, en hoover angstig over de button. Ja! Het aanwijzertje verandert in een vingertje. Een link! Met een smile op het gezicht ram ik op de muis. Drie seconden later kon mijn ontgoocheling niet groter zijn. Ik kreeg een lelijke foutboodschap van die site. Na een week en half ben ik er dus nog niet in geslaagd de MMS groeten van mijn ouders te bekijken. Ik krijg het gewoon niet open, zelfs niet met een "echte" Internet Explorer 7 op een "echte" Windows. Hoe bruikbaar is deze dienst?

Mijn laatste frustratie kwam er afgelopen week-end op de Big Jump voor een Propere Coupure. Sofie was door een collega gevraagd een aantal foto's te nemen en die zo snel mogelijk door te sturen om te gebruiken in een press-release. Uiteraard laat ik zo'n kans om mijn mannelijkheid geekiness niet liggen en zeg ik dat ik de foto's direct kan uploaden vanaf mijn laptop, met de GSM en iets wat "3G" noemt. Proximus haalt dit in hun reclamebrochures aan als één van de ideale toepassingen van Mobiel Internet. Het zou de droom zijn voor fotografen die snel hun foto's willen doorsturen naar hun redacties of snel op hun blogs willen plaatsen. Sofie was al heelmaal onder de indruk, mission accomplished! Van de tientallen foto's die we namen, kiezen we er snel 4 uit, maak ik verbinding met 3G en wil ik de foto's uploaden. Ik geef toe, het waren grote bestanden, tussen de 3 à 4 MB per foto (8 megapixel jpegs, hoogste kwaliteit). Na tien minuten uploaden was de eerste foto er nog niet door. Excuseer meneer Proximus? Ideale oplossing? Twee megabit per seconde? Ik dacht het niet! Dat ding is gewoon even onbruikbaar als de goede oude GPRS. Na tien minuten gaf ik het op, ben snel naar huis gereden en heb ze daar geupload.

Als de operatoren echt willen dat Interactieve Diensten en Mobiel Internet een hit worden, is er nog heel veel werk voor de boeg. Zeker als ze dit willen verkopen aan Jan Modaal die verwacht dat dat allemaal gewoon werkt, zonder exotische instellingen te moeten zoeken, vanuit haar/zijn browser, aan een bruikbare snelheid.