1 min read

RailsConfEurope, Dag 1

Na het schitterende Bratwurst feestje van gisteren, was het deze morgen vroeg opstaan. Heel vroeg! Veel te vroeg eigenlijk...

Toen we toekwamen in het Maritim Hotel waar de conferentie plaatsvindt, stond er een gigantisch file voor de registration. Het verbaast me een beetje van O'Reilly dat dit niet beter georganiseerd was. Die mensen organiseren het hele jaar door conferenties, deze conferentie was uitverkocht, ze wisten exact hoeveel mensen ze moesten verwachten. Ze hadden trouwens beter al gisterennamiddag de mogelijkheid gegeven om te registreren...

Het tweede slechte nieuws van de dag was dat de presentatie waar ik eigenlijk naartoe wou (Handling large media uploads and transcoding afgelast was. Ik ben dan maar Jan en Bernard gevolgd naar de sessie over Behavior Driven Development. De sprekers toonden hun vooruitgang met rSpec en StoryBoard. Dat laatste laat je toe om samen met je klant (liefst zelfs een "suit" bij je klant, geen techie) samen de formele specs van de applicatie uit te schrijven in de taal van de klant. Stel dat het over nummerplaten registratie in het Noors gaat, dan zijn die specs in het Noors en met het vocabularium van de nummerplaten-expert. Op basis van die bijna-volzinnen, worden dan geheel automatisch tests gebouwd voor je. Als je verder in je applicatie zit, wordt de hele "Story" (een draaiboek scenario eigenlijk) getoetst. Zeer boeiende materie!

Deze middag ben ik naar de presentatie van collega's Joyent geweest. Het meeste van hun talk kende ik al, maar toch heb ik ook daar veel interessante ideeën over schaalbaarheid opgedaan. Het heeft me ook gewapend tegen sommige individuen die er blijkbaar nog steeds niet van overtuigd zijn dat Rails echt geen schaalprobleem heeft. 90% van de talk ging dan ook over niet-Rails zaken, maar zijn toepasbaar voor elke web-applicatie die moet schalen.

De Key Note deze avond was over art en engineering, en niet altijd even consistent, maar wel grappig en onderhoudend, zoals een Keynote moet zijn.

Morgen kijk ik uit naar de sessies over Capistrano, Multi-Language caching en JRuby. Misschien ga ik naar de BoF over de bizarre DNS-abuse-hacks.