1 min read

De post: 50% invoertax?

Ik bestelde onlangs een boek in de US and A. Het boekje kost ongeveer 35 usd, wat met de huidige koers nog geen 23 euro is. Daarbovenop komen wel de shipping kosten, maar die vallen wel mee.

Deze morgen bracht mijn goede vrienden van De Post het pakje. Een beetje een boertige chauffeur, voor wie het duidelijk ook veel te vroeg was (of veel te laat gisteren avond). Ik moest bovendien nog 10 euro betalen. "Douanekosten meneer, t staat op da papierke." En inderdaad, er zit een afrekening van de post bij, 10 euro "Douane aanbiedingskosten". Nu weet ik dat invoertaksen berekend worden op de totale waarde van het pakje, en dat er een pro-forma kopie van de factuur bij het pakje moet zitten. In controleer dat, en jawel hoor, ze zit er perfect bij. Aangegeven waarde: 35 USD.

Kan iemand mij uitleggen waarom de post (want er is geen enkel officieel douane papier te vinden bij het pakje) bepaalt dat er 10 euro (of dus bijna 50%) invoertaks betaald moet worden op een pakje dat er 23 waard is? Neen, de post zal niet snel mijn vriend worden vrees ik ...

Collega Jan heeft ook boeken besteld bij dezelfde uitgever, voor een totaalbedrag van ongeveer 50 USD. Gaan we hier dan 20 EUR arbitraire douane kosten op betalen?