1 min read

Diffie-Hellman Key Exchange met kleurtjes

Eén wetenschappelijke publicaties die bepalend geweest zijn voor communicatienetwerken zoals we die vandaag kennen, staat op naam van Whitfield Diffie en Martin Hellman. Ze toonden in 1976 aan hoe twee personen die elkaar nooit ontmoet hebben, toch op een veilige manier kunnen communiceren via een publiek netwerk, zelfs als de berichten onderschept kunnen worden. Hun methode staat sindsdien gekend als de "Diffie-Hellman sleutel-uitwissel methode".

Het is nog steeds de basis voor heel veel versleutelings-systemen en zorgt onder meer voor de beveiliging van je internet banking, verhindert dat je wachtwoord van je Facebook account zomaar onderschept kan worden en zoveel meer.

De wiskunde erachter is voor een wiskundige niet zo verschrikkelijk complex, maar bevat toch een aantal begrippen die voor mensen die er niet in thuis zijn, minder evident zijn. Het correct uitleggen ervan, is niet zo eenvoudig, en neemt wat tijd... Tot je deze video gezien hebt.

Het legt aan de hand van verf en kleurtjes uit hoe het werkt. Prachtig! Dank u Art of the Problem om het zo mooi uit te leggen, maar vooral dank u, Diffie, Hellman en Merkle om onze computernetwerken te beveiligen!

PS: in 1997 bleek dat de Britse geheime dienst (GCHQ), al een jaar eerder, in 1975, tot eenzelfde techniek gekomen was, maar dat altijd verborgen gehouden had.