4 min read

KBC Online4Business en eID op Mac OSX 10.10

KBC Online4Business en eID op Mac OSX 10.10

Update mei 2017 : Als ik de statistieken van mijn blog nakijk, is dit artikel één van de populairste artikels. Intussen is er een veel eenvoudiger manier voor!

Meer nog: sinds KBC deze nieuwe methode heeft, is dit de bank waar het online inloggen het aller aller aller eenvoudigste gaat, van alle banken waar ik zakelijk of privé mee samenwerk!

Nieuwe methode (mei 2017)

De nieuwe methode werkt met je Smartphone en QR codes. Er is dus geen "bakje" meer, geen Java, geen drivers, geen kaartjes-met-onveilige-wachtwoorden enz. Bliss!

  • Download de KBC Sign app op je smartphone: voor je iPhone of voor je Android toestel

  • Volg de instructies in de App om je te activeren. Als dit de eerste keer is, zal je je kantoor moeten vragen om "KBC Sign te activeren op je KBC Business pakket". Normaal moet je daarvoor naar je kantoor, maar de ene bank-directeur vertrouwt je al meer dan de andere. YMMV, zoals ze zeggen...

Et Voila! That's it! Telkens je nu wil aanloggen op de KBC Business Dashboard website, kies je voor aanmelden via de App, start je de app op je Smartphone, kies ook daar voor "Aanmelden", je scant de QR code, bevestigt met een code, et voila, je bent ingelogd. Een transactie tekenen gebeurt eveneens via de App.

Oud artikel

Voor de "durvers" onder ons: onderstaande procedure vertelt hoe je op de de "Developer Preview" (de beta dus) van Mac OSX 10.10 Yosemite zowel je Belgische eID kan gebruiken, als de KBC Online4Business website kan gebruiken.

OSX 10.10 is nog in beta, dit is dan ook compleet niet ondersteund, niet door KBC, niet door Apple, en al helemaal niet door mij. Use at your own risk, ga niet langs start, ontvang geen 200 euro, en all that jazz... Ook niet als je goudvis plots van kleur verandert.

Het is belangrijk dat je deze stappen zo precies mogelijk, en in de juiste volgorde volgt.

Dit stappenplan is opgesteld op 26 juni 2014, het kan perfect zijn dat dit later niet meer werkt.

Stap 1: eID software installeren

Installeer de beID middleware Quickinstall van de eID site van de overheid. Momenteel is dat versie v407.7476.

Normaal zou tijdens de installatie je kaartlezer (van KBC, of elke andere Vasco Digipass905 of ACR38 compatibele kaartlezer) herkend moeten worden, en moet (nog steeds tijdens de install) je eID kaart uitgelezen worden. Daarna moet je computer herstart worden.

Op dit punt werkt de geïnstalleerde eID viewer nog niet, maar daar hoef je je nu geen zorgen om te maken.

Stap 2: KBC O4B mac software

Surf naar de KBC O4B Mac site en download daar de KBC Beveiligingssoftware en installeer deze (momenteel versie 10.0.0.20).

Installeer de kaartsoftware van de KBC site niet (je kaartlezer werkt al, want die heb je in stap 1 gebruikt voor je eID te lezen).

De "card information" tool in O4BMacControlpanel ziet je kaart niet, maar dat maakt (blijkbaar) niet zoveel uit. Dit zal trouwens ook op het einde van deze procedure zo zijn, dit lijkt een issue in de applicatie zelf te zijn.

Stap 3: Installeer (de juiste!) Java voor OSX 10.10

De (juiste) Java voor OSX Yosemite is momenteel versie 8u20 "early access". Je kan dit nakijken op deze Oracle pagina. Met de JRE versie heb je voldoende, de hele JDK heb je niet nodig (tenzij je natuurlijk ook Java ontwikkeling op je werkstation doet).

Stap 4: De Usual Java stuff

Normaal heb je nu alle componenten die nodig zijn: de drivers voor de kaartlezer, de KBC software en een werkende java versie. Het enige wat nu nog nodig is, is KBC toelaten alles te doen met je computer wat ze maar willen. Maw: hun applets in 'unsafe mode' toelaten.

Stap 4a: Java control preferences panel

Ga naar je algemene System Preferences, en klik op het Java ikoon. Ga naar de Security tab, en klik op "Edit Site List" onderaan. Voeg zowel https://www.kbc.be/ als https://kbconline.kbc.be/ toe.

Het lijkt me het beste om NU je Safari helemaal af te sluiten voor je volgende stap uitvoert.

Stap 4b: Safari preferences

Ga naar de Preferences van Safari, de Security tab, en kies daar voor "Manage website settings" bij Plugins. Kies de Java plugin, en vink aan dat www.kbc.be in "Unsafe mode" mag draaien. Daarna moet je dat ook nog eens doen voor kbconline.kbc.be, zoals beschreven staat in het Stappenplan van KBC/Safari.

Normaal zou de KBC O4B site nu helemaal moeten werken: inloggen, opdrachten tekenen enz.

Stap 5: eID Viewer (optioneel)

Wil je ook de eID Viewer toepassing op je Mac gebruiken, moet je eerst een oude Java 6 installeren. De eID Viewer app is namelijk zo gebouwd dat die Java 6 gaat zoeken, en niet wil werken onder de Java 8 die je in stap 3 geïnstalleerd hebt.

Je kan het Java 6 pakket vinden op de Apple Support site.

Hierna werkt de eID Viewer, al crasht die relatief snel... (in bijzonder de PIN verification doet het niet bij mij).

Stap 6: installeer de eID plugin voor Firefox (aanbevolen)

De beste manier om je eID op het web te gebruiken op een Mac, is al even om de eID plugin voor Firefox te gebruiken.

Ga (vanuit Firefox) naar de eID Addon pagina, en klik op de groene "Add to Firefox" knop.

Ga nu naar de Add Ons pagina van Firefox, klik op Extensions en "Enable" de extentie. Hierna moet je Firefox herstarten.

Als je nu naar bv https://mijndossier.rrn.fgov.be surft met Firefox, zou je moeten kunnen inloggen en je dossier raadplegen.

Merk op dat er momenteel geen manier is om je eID in Chrome of in Safari te gebruiken, maar dat lukte mij ook in OSX 10.9 Mavericks ook al niet. In Firefox met de plugin daarentegen, lijkt het goed te werken.