1 min read

Leugens, Leugens! Oftewel: lessen Economie

Vandaag kreeg ik een mail van mijn favoriete elektriciteitsleverancier, waarin ze een verhoging van de elektriciteitsprijzen aankondigen. Een eerste verhoging omdat de BTW terug naar 21% gaat ipv 6%, een tweede verhoging door een verhoging van de distributietarieven.

Als verantwoording voor dat laatste halen ze volgend argument aan: (nadruk in het vet is door mij aangebracht)

De distributienetbeheerders (intercommunales) betalen vanaf 2014 ook
vennootschapsbelasting. Dat rekenen ze door in de distributiekosten,
waarmee ze hun winst op peil houden.

Meisjes en jongens. Winst voor een bedrijf wordt altijd berekend vóór belastingen. Als je kosten 100 euro zijn, en je inkomsten 120 euro, heb je 20 euro winst. Of je op die 20 euro nu 0%, 10% of 50% belastingen betaalt, je winst blijft 20 euro.

Wat de intercommunales (en vooral dan haar de gemeenten, haar aandeelhouders) op peil willen houden is hun dividend (stuk van de winst nà belastingen, dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders).

Omdat de distributiebeheerders plots vennootschapsbelasting moeten betalen, verkleint hun winst niet! Wat verkleint, is het dividend dat de gemeentes krijgen. Door hun tarieven op te trekken (bij gelijke kosten), zullen de intercommunales net meer winst maken!

Dat een commercieel bedrijf als Ecopower (want een coöperatieve is ook een commercieel bedrijf), deze fout maakt in een nieuwsbrief zonder bij stil te staan, duidt aan hoe hard de brainwashing door de intercommunales (en vooral bepaalde politici) via de media wel niet is. Als je economische termen gebruikt in een argumentatie of een intercommunale al dan niet een "commercieel bedrijf" is, en dus belastingen op haar winst moet betalen, gebruik dan alstublieft de juiste economische termen.