2 min read

Potlood niet bevochtigen

potlood niet bevochtigen

Ik ben opgegroeid in een middelgrote gemeente, die bij de eerste paar gemeenten was waar met de computer gestemd kon (moest) worden.

Toen ik dus rond mijn 18e/19e voor de eerste keer mocht (sorry, moest) stemmen, was dat dus met een verschrikkelijk onprecieze laserpen. Er was gelukkig zoveel reclame gemaakt rond het feit dat je kon gaan oefenen op voorhand in de bibliotheek, dat het stemmen al bij al vrij vlot ging, vond ik.

Ik was nog om een andere reden blij die middag. Mijn mama is enkele jaren lerares geweest, en blijkbaar sta je dan tot een zekere leeftijd op "de lijst" om 's middags te (moeten) gaan tellen. Verkiezingsnamiddagen waren in mijn jeugd dan ook moederloze namiddagen. Maar het computer-stemmen veranderde alles. Mama was thuis die middag!

Groot was dan ook mijn teleurstelling toen ik de eerste keer als Gentenaar mocht (sorry, moest) gaan stemmen. Wat een achterlijk boerengat was me dat hier. Op papier. Met een rood potlood. En met oversized stembrieven die je no way open kon plooien in je mini-stemhokje.

"Ok, Frank, je komt van een gemeente die er snel bij was, het zal de volgende keer wel elektronisch zijn in Gent". Helaas, meer dan 10 jaar later, zal ik binnen een paar weken opnieuw met een potlood (moeten) stemmen.

De lieve mensen van @StadGent hebben me vandaag volgend, half hoopvol, mailtje gestuurd waarom we in Gent (nota bene Dé Web Valley van Vlaanderen) nog altijd stemmen zoals dat honderd jaar geleden gebeurde.

Het klopt dat in de vorige legislatuur beslist werd niet in te gaan op het voorstel van de Vlaamse Administratie om over te gaan tot het laten stemmen via computer.

Het voorstel van deze administratie kwam te laat toe bij de stad Gent om hierop tijdig te anticiperen.
Het laten stemmen via computer vroeg heel wat opleidingen en kon, gezien de grootte van de Stad Gent, niet tijdig worden georganiseerd. Als bestuur vonden we het jammer dat de hogere overheid geen rekening had gehouden met de grootte van onze stad en besliste deze dan om dit toe te wijzen aan een ander bestuur.

Indien de hogere overheid opnieuw een voorstel formuleert voor volgende verkiezingen zal ik als bevoegd schepen ons bestuur alvast voorstellen hier op in te gaan.

Tot slot wijzen we erop dat de verkiezingen in Gent steeds op een vlotte manier zijn verlopen.

Gelukkig voor mijn mama, woont zij nog steeds in zo'n "vooruitstrevende" plattelands-gemeente, waar men al bijna twintig jaar elektronisch kan stemmen.