1 min read

Monitor status van Intel SAS raid kaarten

Voor een nieuwe storage server voor een klant kozen we voor een Intel 212MC2 oplossing. Het toestel is 2U hoog, kan 12 hot-swap schijven kwijt (naast twee interne fixed drives). Vul dat met 750 GB disk in raid5 met een hot-spare en je hebt een capaciteit van 7.5TB in 2U hoog. Bovendien is het een "gewone" server met Dual Xeon 5xxx cputjes, dus je draait er basicly op wat je wil.

Nu komt dat ding met een "Intel" SAS raid controller, een SRCSAS144E om precies te zijn. De recente Linux kernels herkennen dat onmiddellijk als een "megaraid sas" controller, dus het werkt zonder problemen of foefelen bij de installatie. Wel best GPT als partitietabel gebruiken want MBR is beperkt tot disks van 2TB, maar bon, een beetje deftige installer doet dat vanzelf.

Je hebt natuurlijk ook nog een tooltje nodig Dat komt met allerhande "enterprizy" tools om dat te managen, zowel voor Windows als voor "Linux". Good news dacht ik, ik bekijk dat Linux pakketje. 50MB. Jikes. RPM. Nog meer Jikes. Ik open dat pakketje, blijkt dat "op zijn Dells" een complete Java JRE en een hoop tools te bevatten. Eigenlijk gaan ze er nog vanuit dat je een grafische console enz ook hebt. Omdat grafische consoles en CentOS/SUSE tegen mijn principes zijn, wil ik dat dus niet.

Als ik dan de kaart van nabij bekeek, zag ik dat de "Intel" kaart eigenlijk een LSI kaart is, een MRSAS8344ELP in het bijzonder. Op de site van LSI zelf zijn meer dingen te downloaden dan bij Intel zelf. Onder andere een Linux CLI tool. In dat pakketje zit zowel een 32-bit als een 64-bit versie van een tooltje dat MegaCLI heet.

Dat tooltje heeft een hele stapel command line opties, waarvan ik er maar 2 of 3 regelmatig gebruik en je maar eentje nodig hebt als je de status van je array wil opvragen voor je monitoring scripts enz.

MegaCli -LDInfo -LAll -A0 | grep ^State 

Op basis van de output hiervan kan je mooie monitoring scriptjes maken.

Update: URL hierboven aangepast, de oude is blijkbaar verdwenen