3 min read

Barcamp 4: the good, the bad and the ugly

Laten we beginnen met The Ugly. The Ugly ben ik zelf: ik was donderdag ziek, was vrijdag maar half gerecupereerd en heb barcamp-zaterdag, gisteren en vandaag op Aspegic geleefd. Daardoor heb ik helaas geen tijd gehad om mijn eigen presentatie te geven. Nadat de drie vorige presentaties die vrij technisch waren, wou ik iets vertellen over een Rails development team in Malawi dat we steunen. Ik vertel er zeker een volgende Barcamp iets over. Ik was dus deze keer één van de "lurkers", waarvoor mijn excuses. Ik hoop dat de koffiekoeken het goedgemaakt hebben!

The Bad. Een veel gehoorde kritiek was dat er veel minder volk was dan ingeschreven. Dat is voor een deel juist, voor een groot deel niet juist. Het klopt dat er nu maar 40 man was, en dat er meer dan 70 op de lijst stonden. Als je echter in detail kijkt, zie je dat heel wat mensen op de lijst goed bekijkt, zie je tamelijk wat mensen die daar wel zeiden dat ze niet konden komen, maar die zich niet weggehaald hebben uit de lijst. Bovendien bestond de lijst al toen er nog geen vaste datum was, en hebben misschien wat mensen het geïnterpreteerd als een "ik heb interesse om te komen" lijst. Misschien moet er de volgende keer pas een lijst komen als de datum vastligt, en moet iets als upcoming.org gebruikt worden om bij te houden wie komt en wie niet. Daar moet je expliciet op Ja of op Neen klikken en stuurt dat ding reminders op voorhand. Het klopt wel dat er heel wat mensen toegezegd hadden, maar uiteindelijk niet kwamen. Maar was dat vorige keer ook al niet? Misschien is het eigen aan het "BVB" statuut (Bekende Vlaamse Blogger om te zeggen dat je overal komt, maar niet opdagen? Ik deel echter Bruno's visie niet dat er te weinig "bloggers" waren voor een Barcamp. Sinds wanneer is Barcamp een blogger's event?

BarCamp is an ad-hoc gathering born from the desire for people to share and learn in an open environment. It is an intense event with discussions, demos, and interaction from participants.

BarCamp hoeft zelfs niks met Internet te maken te hebben, hoewel het door zijn oosprong, door de manier dat er publiciteit voor gemaakt wordt en door de sprekers die meestal komen, je wel kan zeggen dat het een "Internet-related" event is. Bovendien is het Internet waarschijnlijk wel het "Open Environment" bij uitstek. Ik herinner me de eerste BarCampBrussels, waar Maarten het had over een futuristisch boek van Kurzweil. Het klopt dat enkele "top bloggers" afwezig waren, maar maakt dat BarCamp minder interessant? Ik vind van niet.

Want dat brengt me bij The Good. Wat was er goed aan deze BarcampBrussels? Goh, bijna alles zeker? Een korte opsomming...

  • WiFi die min of meer werkte. Hoera! Bruno, dat is trouwens ook de reden dat er de vorige keer minder live getwitterd werd :)

  • Peter! Zoals Yves het al zei: who can dislike Peter? Peter is toonbeeld van rust, vriendelijkheid en sympathie. Bedankt Peter, voor 4 toffe Barcamps.

  • De locatie. Ja, het was minder glamoureus dan de vorige keren. Ja, het was even wachten op de ochtenkoffie omdat de nachtwaker de minuterie had uitgeschakeld. Ja, het was vervelend dat iemand elke paar minuten op de lichtschakelaar moest duwen in de centrale hal. Maar de zalen waren ideaal van grootte, de centrale hal was groot genoeg en er waren tafeltjes voorzien, iets wat ik vorige keer één van de minpuntjes vond.

  • Het blijft een toffe bende mensen die komt, en de talks waren interessant. Het klopt dat niet alle slots gevuld waren, maar ik denk dat procentueel meer mensen iets verteld of gedaan hebben deze Barcamp dan de vorige! Ik heb bijzonder genoten van de talks van Elise, Koen "it's too easy" VDA, Peter "Mister-ODF" Van den Abeele en vele andere. Ik was ook aangenaam verast door de presentaties van Beate, waarvan ik er twee gezien heb.

  • Business. Ja, ik geef gerust toe, één van de redenen dat ik naar Barcamp kom, is omdat het goed is voor Openminds. We profileren nu al een tijdje als ideale hoster voor Web2.0 projecten en events als Barcamp helpen daarbij op twee vlakken. Zo houden we een vinger aan de pols van wat leeft in België op dat gebied en bovendien spreken we veel mensen en horen we waarmee we ze misschien kunnen helpen.

  • Free (as in beer and as in speech). Beeld je een congress in waar je 10 uiteenzettingen op een dag kan volgen (waarbij je telkens keuze hebt uit 2 tot 4 voorstellingen ter zelfder tijd) en je de kans hebt 50 tot 80 soortgelijke zielen te spreken. Beeld je nu in dat je zelf een vrij grote invloed hebt over wie waarover spreekt en dat je gewoon zelf discussies kunt aanbrengen. Beeld je nu in dat dit tweemaal per jaar gehouden wordt. En dat het je niks kost. Tijs verwoordt het goed: enkel Barcamp biedt je dit. En dat alleen al maakt Barcamp de moeite waard!

Van de meeste presentaties waar ik naartoe ben gegaan, heb ik in MindMap nota's gemaakt. Ik kijk even of ik deze in de loop van de week gemakkelijk online kan gooien.