1 min read

Not So SimplePassword extensie voor RadiantCMS

RadiantCMS is mijn favoriete CMS. Het is een goede mix tussen een "developers CMS" en een "out-of-the-box-ready" CMS. Het cachet ook intelligent, dus als systeembeheerder heb ik het ook graag.

Radiant is voor heel wat soorten sites inzetbaar en is standaard nogal minimalistisch. De bedoeling is dat je die basis mogelijkheden uitbreidt met extensies. Zo heb je extensies voor comments, heb je er voor meertaligheid enz. Er is er ook eentje om bepaalde pagina's te beschermen met een wachtwoord. SimplePassword is geweldig. Het laat je gebruikers toe om eenvoudig in te stellen met welk wachtwoord een pagina gezien mag worden.

Soms is het te eenvoudig. Voor een recent project voor een Vlaamse Universiteit hadden we iets uitgebreider nodig. Zo wouden ze meerdere pagina's beschermen met dezelfde "credentials". Ze wouden ook paswoorden uitdelen aan studenten, er moesten dus verschillende username/password combinaties bestaan. Liefst zat er ook iets in dat wachtwoorden zelf genereert.

Ik heb daarom de Not So SimplePassword extensie gemaakt. Je kan het vinden op GitHub.

Na het installeren, gebruik je het als volgt:

 1. Maak een pagina van het "PassPage" type. Wis alle page-parts en maak een "config" page-part. Daarin zet je alle gebruikersnamen en wachtwoorden, op een lijntje. Als volgt bv:


  bernard: test
  frank : sekr1t
  jan:rubyaapje
  Zoals je ziet, is mijn extensie nogal flexibel als het op syntax checking aankomt. Je zet die pagina best op "Hidden", om te verhinderen dat hij toch getoond zou worden op je site of je rss feed.

 2. Er is een knop om (via Javascript) random wachtwoordjes te maken.

 3. Als je een pagina wil die beschermd is door een wachtwoord, maak je die pagina gewoon aan zoals je altijd doet, maar zet je het type op "Protected".

 4. Waarschijnlijk moet je je rss layout zodat hij die niet toont, maar dat hangt van de rest van je instellingen af.

Enjoy :)