2 min read

Tethering op iPhone versie 3.1.3 werkt met Proximus en Base

Opgelet: dit is een heel oude blogpost. Dit moet al lang niet meer. Als het niet werkt, contacteer je provider!

Ik blogde eerder over hoe je Tethering doet werken op je iPhone met versie 3.0 en hoe je best niet upgrade naar versie 3.1.0, omdat het daar niet werkt.

Gisteren lanceerde Apple iPhoneOS 3.1.3, wat volgens de bijhorende documentatie een kleine bugfix release zou zijn. Groot was mijn verbazing toen bleek dat Apple een leuke verassing in de update gestopt had: Tethering werkt opnieuw! Ik heb het getest met Proximus, maar ik hoorde van Base (en de MVNO's als Mobile Vikings) gebruikers dat het bij hen ook perfect werkt.

Ik kan iedereen dus adviseren van je iPhone te upgraden naar versie 3.1.3. Als tethering na die upgrade toch nog niet werkt, heb ik drie tips voor je. (Lees verder op http://frank.be)

Juiste versie van de Carrier bundle

Provider instellingen zitten in "Bundle" files op je iPhone. Je kan de actieve bundle en de versie zie in je "About" scherm. Als alles goed is, heb je de "Carrier 5.1" bundle in gebruik. Als daar iets anders staat (bv Proximus 5.0), zal het niet werken. Bij mij was dit het geval, waarschijnlijk een gevolg van mijn eerdere experimenten. De enige gemakkelijke manier om dit te corrigeren, is om een volledige Restore van je iPhone te doen. Je toestel wordt op die manier terug naar de standaardinstellingen gebracht, en de juiste bundle file wordt geïnstalleerd. Op onderstaande screenshot zie je de juiste Bundle.

iPhoneOS 3.1.3 bundle versie

Juiste instellingen bij Cellular Data Network

In het Cellular Data Network menu, zou je drie blokjes moeten hebben. Het eerste is voor 3G/GPRS/EDGE verkeer op je telefoon zelf, het tweede is voor MMS en het derde is speciaal voor tethering. Bij Proximus stel je dit laatste identiek in als het eerste: "internet.proximus.be" bij APN; username en password mag je leeg laten.

Herstart

Bepaalde instellingen worden maar geactiveerd als de iPhone herstart wordt. Ik heb de indruk dat het activeren en desactiveren van de Airplane Mode soms voldoende is, maar herstart je iPhone om zeker te zijn.

Als alles goed gaat heb je nu een iPhone met de laatste versie van iPhone OS (3.1.3), Tethering geactiveerd, zonder jailbrake of gekke instructies. Veel plezier!

Update: Ik heb uit verschillende bronnen bevestigd gekregen dat het niet werkt op Mobistar. Mobistar heeft expliciet aan Apple gevraagd om het uit te schakelen voor Mobistar gebruikers, zogezegd omdat hun netwerk er niet klaar voor is. Mobistar verkoopt liever de USB-dongles en bijhorende 3G-Internet abonnementen.