1 min read

Verkiezingen 2010, the Day After

De dag na de verkiezingen. Mijn politieke partij heeft geen kiezers weten te overtuigen, maar dat is mijn eigen schuld, want ze bestaat niet echt :)

Vandaag heb ik al heel vaak de vraag gehoord “en wat vindt ge van de kiezing?”? Wel, sta me toe om mijn jezuieten-opleiding even te laten spelen en te antwoorden met wedervragen?

  • Vraag 1: “Wie heeft er gewonnen?” Welke partijen hebben gewonnen in Vlaanderen? En met winnen bedoel ik “echt” winnen. Minder verliezen dan sommige anderen, is nog steeds verliezen. We zijn geen 7 jaar meer. Een verlies is een verlies, zeker als er geen uitzonderlijk en onvoorspelbaar feit was. Er zijn in Vlaanderen twee partijen die gewonnen hebben. Misschien moeten een paar mensen zonder vooroordelen eens de twee programma’s (de becijferde budget-programma’s, want die zeggen vaak meer dan de formele partijprogramma’s), en kijken waar de overeenkomsten tussen de twee zitten?

  • Vraag 2: “Waarom anderen de schuld geven van uw verlies?” Ik hoor heel wat mensen (waaronder enkele die ik heel hard respecteer) vertellen over vliegen afvangen, en dat dat niet kan, en dat ze beter zouden samenwerken met andere partijen en een kartel vormen. Hebben deze verkiezingen niet net iets geleerd over kartels? Is het zo dat twee partijen die in dezelfde links/rechts hoek geduwd worden, misschien wel een heel verschillend programma hebben, zelfs over fundamentele “links/rechts” thema’s?