1 min read

Dropbox Protip: Shareable links

Dropbox is één van mijn favoriete “cloud-tools”. Het geeft je 2GB opslagruimte gratis (of 50GB opslag voor iets meer dan 7 euro per maand). Bovendien synct het de folder met al je computers of smartphones, zodat je ook aan de bestanden kan als je toch onverwacht geen Internet-verbinding hebt. Daarnaast houdt het oude versies van bestanden automatisch bij.

Eén van de leukere mogelijkheden, is het delen van bestanden. Dropbox kon dat (dacht ik) op twee manieren. De eerste is via een publieke folder. Alles wat je daarin zet, komt automatisch op het web. Wil je iets delen met je collega’s of familie, en hebben ze allemaal een Dropbox account, dan kan gedeelde mappen maken. Je geeft hen dan toegang tot een bepaalde folder.

Vandaag leerde Jimmy Cappaert me nog een derde, bijzonder handige manier om bestanden of mappen te delen in Dropbox. Je kan iets aanzetten wat Dropbox zelf het “sharing model” noemt. Je doet dat door (als je ingelogd bent) te surfen naar https://www.dropbox.com/enable_shmodel. Daarna krijg je een extra linkje in de context-link dat je een link naar dat bestand of folder geeft. Je kiest dan zelf wie je die link geeft. De ontvanger hoeft zelf geen Dropbox account te hebben om dat bestand te raadplegen. Heeft de ontvanger dat wel, kan hij direct die file copiëren naar zijn Dropbox.

De max maat! Dank u voor deze bijzonder waardevolle Protip, Jimmy!