1 min read

Drie Tips Voor Fietsers Om Vlotter Door Gent Te Fietsen

Het nieuwe academiejaar is begonnen. Dat betekent dat in een fiets- en studentenstad als Gent plots drukker wordt. Graag geef ik, als fietser, de fietsende studenten drie tips om nog vlotter door de Stad te fietsen.

Rode lichten zijn imperatief, niet indicatief

Als je in een troep van 80 fietsers om 8 uur ‘s morgens uit de Overpoortstraat richting Zwijnaardsesteenweg gaat, en het licht springt halverwege op Rood, stop dan! Daarnet reed de hele troep gewoon door, extreem verontwaardigd over het feit dat er auto’s durfden hun kruisen, al hadden die auto’s groen.

Lichten zijn nuttig, ook bij schemer

Lichtjes op je fiets dienen in een verlichte stad als Gent niet direct om zelf veel beter te zien. Ze dienen vooral om beter gezien te worden. Als het schemert of mist, heeft dat dus zin om ze aan te zetten. Je wordt er beter door gezien door de automobilisten.

We hebben geen voorrang op fietsoversteekplaatsen

Op zebrapaden hebben voetgangers voorrang, dat weet ongeveer iedereen. Ook wij als fietsers stoppen dus om een voetganger over te laten. Een fietser die afstapt en met de fiets in de hand op een zebrapad oversteekt, wordt een voetganger, dus die heeft ook voorrang. Ook dat weet ongeveer iedereen. Een fietsoversteekplaats is echter geen zebrapad, en fietsers hebben geen voorrang op zo’n strook! Echt niet, sorry.

Bedankt om dat even na te lezen, beste mede-fietsers!