2 min read

Larry Ellison en racen zonder tegenstander

Je bent het waarschijnlijk niet van me gewoon, maar dit is een post waarin ik Larry Ellison aanprijs.
Jawel, dezelfde Larry Ellison, de CEO van Oracle. Hij is er namelijk in geslaagd om de formule-1 van
het zeilen te ontwikkelen, en zo spectaculair te maken dat het zelfs boeiend is om
naar te kijken in een wedstrijd waar de tegenstander nog voor de start forfait geeft.

Ellison is namelijk ook baas van Oracle Team USA, de huidige "defender" in de America's Cup, de oudste sport-trofee te wereld. Het is een zeilwedstrijd waarvan de regels meer dan 150 jaar geleden opgesteld zijn.

Tijdens een bijzonder tumultueuze, en voor-de-rechtbank-uitgevochten editie van 2010, won Larry's team bijzonder overtuigend, met een trimaran met een vaste "vleugel" als grootzeil. Het verschil met het andere team was
zo verpletterend, dat iedereen inzag wat er net gebeurd was: zeilen was geevolueerd. Gedaan de steilvolle hemdjes en grote zeiloppervlaktes. Welkom crash-helmen, wetsuits op grote boten en (oh heiligschennis!) zeilen die niet van
doek of stof gemaakt waren!

Na hun overwinning wou Larry op dit elan doorgaan: de volgende Cup zou met dit soort boten uitgevochten worden, met meerdere teams, op een parcours dat heel dicht bij de kust ligt, zodat het publiek vanaf de kaai naar de "show" kon kijken.

Door een juridisch dispuut (want een America's cup zonder protesten bij de jury of discussie over de regels zal er nooit zijn) gaf de Italiaanse "Challenger" forfait voor de eerste race. Het Zweedse team is (na een dramatisch ongeluk) niet op tijd klaar met haar nieuwe boot en gaf voor de tweede race forfait.

Op papier dus twee races zonder tegenstander, zonder tijdsdruk. Saaie races van ongeveer een uur waar 1 boot een
paar keer op en af vaart? Vergeet het! Spektakel kregen we! Actie! Boten van meer dan 20 meter die in 20 knopen wind
een snelheid halen van meer dan 40 knopen. De speedboten die ze volgen hebben een paar 100pk moteren nodig, anders halen ze het niet.
Gijp-maneuvers (waarbij een boot een bocht maakt en het zeil van kant verandert) waarbij de twee rompen volledig uit het water blijven, op een paar halve vierkante meter "vleugel" na.

Wie na het zien van bovenstaande filmpje meer wil zien geef ik mee dat de Louis Vuitton Cup (waarin alle "challengers" uitvechten wie mag racen tegen "defender" Oracle Team USA) nog duurt tot eind augustus, de America's Cup zelf vindt in september plaats.

Dank u, Larry Ellison, voor deze editie van de America's Cup en dank, voor het uitvinden van de F1 van het zeilen.