1 min read

De nieuwe Yelo: Silverlight-free

Telenet heeft een nieuwe versie van haar Yelo TV-anywhere(*) applicatie gelanceerd. Deze keer kan je eindelijk Silverlight buitengooien! Waarom is dat goed nieuws?

Silverlight is een Microsoft framework dat ooit gebouwd was om te concurreren met Adobe Flash. Het kon een aantal dingen die Flash (oorspronkelijk) niet kon, maar is nooit een immens succes geweest. In 2012, amper vijf jaar na de eerste release (2007), kondigde Microsoft aan dat Silverlight niet verder door-ontwikkeld zou worden. Een jaartje later, in 2013, ging Microsoft zelfs verder door aan te geven dat ze helemaal niks meer zouden doen, behalve voor belangrijke bugs en security fixes.

Toch bleef Telenet kiezen voor Silverlight, dat trouwens sinds 2015 compleet niet meer werkt in browsers als Chrome of Microsoft Edge. Hoewel andere streaming diensten zoals Netflix al enkele jaren overgeschakeld waren naar HTML-5 gebaseerde video-streams, bleef Telenet eraan vasthouden.

Telenet lanceerde vandaag een nieuwe versie van de Yelo site die alvast op Chrome, volledig HTML5 gebaseerd is, en dus geen Silverlight meer nodig heeft. De streaming gebeurt nu via Theo Player. Op Safari is nog steeds Silverlight vereist, ik hoop dat ze ook deze snel omschakelen naar HTML5.

Niet alleen is een HTML5 gebaseerde oplossing meer "future proof", het is veiliger en (niet onbelangrijk), minder belastend voor uw computer, en dus vooral goed nieuws voor laptopgebruikers. Zo bleek uit testen van Netflix en Apple, dat je op een MacbookAir tot twee uur langer naar Netflix kan kijken via HTML5 dan via Silverlight.

(*): "Anywhere": zolang je op een Telenet dataverbinding zit.