2 min read

#DeleteFacebook of niet?

#DeleteFacebook of niet?

Deze week kon je in de pers her en der artikels over het "datalek" bij Facebook.

Weet je wat ik het erge vind in heel het schandaal? Dat er helemaal geen sprake is van een datalek. Het is "works as intended", het werkt zoals het moet werken. Cambridge Analytics, het bedrijf in kwestie heeft helemaal geen gegevens gestolen of een lek misbruikt. Wat het wel misbruikt heeft? Ons aller goedgelovigheid en het misplaatste vertrouwen we hebben in Facebook.

Wat is er precies gebeurd? Je wordt op Facebook door een vriend uitgenodigd om een spelletje te spelen. Candy Crush, een psychologie-testje, een IQ test, "welk dier zou jij zijn", dat soort onschuldige testjes. Je wil het ook even spelen, en klikt om het spelletje te "installeren" in je Facebookprofiel.

Wat je niet beseft, is wat er op dat moment gebeurt. De applicatie krijgt toegang tot je profiel, maar ook tot het profiel van al je vrienden. Het krijgt zo info over je (waar heb je gestudeerd, waar heb je gewerkt), maar ook over wat je leuk vindt (Pink Floyd, Greenpaece, Beyoncé, Emmanuel Macron en Michèle Obama). Het slurpt ook die info van je vrienden leeg!

En ja, dat kan zo maar. Meer nog: het is zoals Facebook het gebouwd heeft...

De laatste dagen beginnen een aantal mensen dat te beseffen en wissen hun Facebook profiel en nodigen anderen uit om hetzelfde te doen. Hashtag #DeleteFacebook.

Moet je dat nu doen? Iedereen kiest natuurlijk zelf. Bedenk alleen dat voor veel mensen "Facebook" gelijk is aan "Internet" (want Netneutraliteit kennen ze niet in veel delen van de wereld).

Kan of wil je je Facebook account niet wissen, doe dan jezelf en vooral je vrienden een heel groot plezier en pas volgende privacy-instellingen aan.

Toepassingen

Surf naar de "Appinstellingen" pagina en overloop bovenaan alle applicaties die er staan. De spelletjes en toepassingen die je niet kent, kan je gerust wissen. Je zal verbaasd zijn hoeveel er weg kan! Voor de toepassing die je laat staan, ga je best even na of ze zomaar iets mogen posten op je tijdslijn. Wil je dat voor een bepaalde applicatie niet, kan je die op "alleen ik" zetten.

Apps die anderen gebruiken

Nog steeds op de "Appinstellingen" pagina klik je onder "Apps die anderen gebruiken" op de knop "Bewerken". Je krijgt een scherm met een hoop vinkjes. Alles wat aangevinkt is, zijn zaken die applicaties van je vrienden uit je profiel kunnen halen. Het is dus belangrijk dat je daar alles uitvinkt! Waarom zou een applicatie die je niet kent, die een Facebook-vriend van je ooit eens gebruikt heeft in het verleden, toegang moeten hebben tot jouw profiel?

-2--Appinstellingen-2018-03-21-14-37-41

Are Friends electric?

Zijn je vrienden wel vrienden? Hou af en toe eens "grote kuis" in je vrienden op Facebook. Zijn er mensen bij die je eigenlijk niet echt als vrienden beschouwt?

Om je vriendenlijst te zien, klik je in de blauwe balk bovenaan op je profielfoto. Je komt nu op je eigen profielpagina terecht. Daar klik je op Vrienden.