1 min read

Mijn EV portfolio, na 5 maand

Mijn EV portfolio, na 5 maand

Vijf maanden geleden, poste ik de vraag in welke aandelen je moet investeren als je wil inzetten op de EV revolutie. Ik bouwde op basis daarvan een virtuele portefeuille, die ik een tijdje terug voorstelde.

Intussen zijn we vijf maand na de (fictieve) startdatum van de (fictieve) portefeuille, en het is tijd voor een eerste balans.

EV-portfolio-2017-10-10-22-00-29

De portefeuille staat op 23% winst, en praktisch elk aandeel of ETF erin is gestegen. De grootste uitschieters zijn BYD en LG Chem. Beide batterij-makers stegen maar liefst meer dan 40%!

Ook de Lithium ETF tracker doet het extreem goed, beter dan onze portefeuille zelfs. Een oorzaak zou kunnen zijn dat een groot aantal beleggers ook de EV kar springen, en dan is deze ETF de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. Een vermeende schaarste op de Lithium-markt (waar volgens mij niks van aan is), duwt de prijs ook omhoog.

Achteraan bengelen ABB (voor wie elektrische laadpalen maar een klein deel van de omzet uitmaakt), BMW (die ik liever niet had opgenomen, maar een aantal lezers van deze blog als dé Europese voorloper qua elektrische auto's zien), en Evonik, het chemie-bedrijf dat als enige een klein verlies (-0.63%) laat optekenen.

In dezelfde periode steeg de ACWI index die ik als benchmark gebruik, met 8.08%. Onze portefeuille doet het dus op 5 maanden tijd, bijna 3 maal beter dan de benchmark.

Disclaimer: Ik ben geen beursspecialist, -analist, -adviseur of wat dan ook. Beschouw dit artikel niet als beleggingsadvies, want dat is het niet! Beleg niet in dingen die je niet kent, en laat je bijstaan door specialisten.