1 min read

Gekken naast de piste!

Ik gruwel van het soort video's dat ik hieronder bewust zet. Omdat het puur sensatiezucht is, net als de talloze mensen die via smoesjes proberen zo dicht mogelijk bij Michael Schumacher's kamer in het ziekenhuis van Grenoble proberen te geraken.

Waarom post ik deze video dan wel? Omdat hij bewijst wat ik al enkele keren aanhaalde op Twitter. Meestal gaat het dan als reactie op tweets als:

"Buiten de piste skiien is als dronken op de autoweg rijden. Nul sympathie verdient ie"

of nog

Gevaarlijke zot. En dan nog met een kind buiten de piste. Eindelijk gecrashed. Zijn verdiende loon.

Buiten de piste skiien is, in tegenstelling tot wat veel mensen blijkbaar denken, op de meeste plaatsen niet verboden. Echt niet. Meer nog, heel veel skigebieden halen het aan als reden om bij hen te skiien. Zo ook Les 3 Vallées, waar het ongeluk gebeurde.

Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders me van kinds af hebben meegenomen naar de sneeuw. En dat ik altijd zeer goede ski-leraars gehad heb. Die ski-leraars namen ons vanaf ons 10 jaar regelmatig mee buiten de piste. Het is gewoon "anders" buiten de piste: geen sneeuwruimers die de sneeuw platgedrukt hebben maar verse poedersneeuw waar je boven zweeft. Je weg zoeken in het bos. Heel leuk. Vergelijk het met mountainbiken in een bos (waar het mag). Ook daar zijn niet altijd bewegwijzerde en verharde paden.

Als je kan skiien, je het gebied kent (of er is iemand in de groep die gidst), is er echt niks mis met buiten-de-piste skiien. Controleer wel je verzekering. Vaak is een "reddingdienst" op de piste inbegrepen of goedkoop bij je ski-pas. Bij een ongeluk buiten de piste zal je misschien meer uit eigen zak moeten betalen, of een speciale reisverzekering afsluiten.

Terug naar de aanleiding voor deze blogpost: het videofragment. Je ziet hier een Duitse reporter met een helm-camera, die het bewuste traject aflegt. Het stukje "buiten de piste" gaat om een stukje van 50 meter (een paar 10-tallen seconden), als "doorsteek" van de ene piste naar een andere. Het heeft niks te maken met van de rotsen springen, het heeft niks te maken met roekeloos gedrag, en het heeft al helemaal niks te maken met dronken, onverantwoord gedrag...